Комисията по правни въпроси в Народното събрание гласува промени, свързани с

...
Комисията по правни въпроси в Народното събрание гласува промени, свързани с
Коментари Харесай

Правната комисия прие промени в механизма за разследване на главния прокурор

Комисията по правни въпроси в Народното събрание гласува промени, свързани с механизма за следствие на основния прокурор. Новите текстове, част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), касаят софтуера, посредством който да бъдат избирани съдиите, които ще бъдат назначавани като прокурори, с цел да проверяват основния прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов каза, че няколко от членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) са го питали какво се случва с процедурата, така като в петък към този момент беше избран първия арбитър по новия механизъм.

Сред предложенията в Закон за съдебната власт, които Хамид Хамид (ДПС) показа, има записан и нов, към този момент шестмесечен период, за започване на процедура по желание на членове на Висш съдебен съвет.
Текстовете бяха признати с 14 гласа " За ", пет " Против " и двама " Въздържал се ".

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова припомни, че към този момент е свършена голям по размер работа, с цел да бъдат открити искащи съдии, които да проверяват основния прокурор. И откри някои дефекти в предложенията във връзка с периодите.

Тя напомни, че има създаден нов специфичен модул за инцидентния избор. До него достъп имат единствено двама систематични админи, а и също така за него са платени пари. Според нея, в случай че за специфичния случай бъде основан специфичен модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за систематизиране на делата. 

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев сподели мнението на Паунова.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изиска повече информация по какви хрумвания за смяна в законодателството работи Министерството на правораздаването. Атанас Славов му отговори, че това са текстове, по които България получава рекомендации. Това не се случва на мрачно, уточни още Славов.

Депутати от " ИТН " оферират цялостна анулация на командироване в системата на прокуратурата. Според тях това е опция за издигане без конкурс или наказване за някой, който не извършва инструкции. Те оферират основният прокурор да има единствено двама заместници, както и осъществяване на общи събрания на прокуратурите, на които да бъдат предлагани началници в системата. Тези текстове не бяха признати.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР